I födelsedagspresent fick jag en låda med utvalda viner från Rekovin . Jag uppskattar verkligen vin men har testat alldeles för få viner från småskaliga hållbara gårdar. Jag vill få en större förståelse för naturvin och vad det innebär, då det i dagsläget saknar certifiering. När det kommer till mat försöker jag välja närproducerat & ekologiskt men när det kommer till dryck tycker jag det pratas alldeles för lite om hållbara viner. Ser även fram emot att lära känna druvor och gårdar i Sverige och få större kunskap om närproducerade naturviner. I den mån det finns?1. Vad är naturvin?Övergripande innebär det att vinet har producerats med så litet avtryck som möjligt. Detta genom att:- druvorna ska helst vara biodynamiskt odlade - endast vildjäst som kommer naturligt ur druvornas skal får användas - gårdarna ska vara småskaliga och skördas manuellt2. Vad skiljer ekologiskt vin från naturvin? Ett naturvin är alltid ekologiskt men ett ekologiskt vin klassas inte alltid som naturvin. Vid ekologisk produktion får man till exempel använda viss begränsad mängd sulfiter och framställd jäst. 3. Certifiering? Våren 2020 instiftades Vin Mèthode Nature, det är ingen certifiering men förtydligar målet med naturvin - Systembolaget skriver ”att druvan och växtplatsen ska komma till uttryck i vinet. Jordens liv ska bevaras i möjligaste mån genom att använda så lite växtgifter och kemikalier som möjligt i vingården. Generellt strävas det efter att påverka tillverkningsprocessen så lite som möjligt.”4. Hur smakar naturvin? Med en tydligare smak av naturen. Friskt, bärigt och vilt i smaken. Ser så mycket fram emot att utforska, smaka på och dela nya upplevelser kring naturvin tillsammans med er!