Det är en pirrande känsla att blicka framåt mot ett nytt år och kanske framför allt nya trender. Inför 2023 spås många nya trender på matscenen där en av de största delvis har drivits fram på grund av den pågående klimatkrisen.1. Biologisk mångfaldNär temperaturen stiger blir den biologiska mångfalden allt viktigare. Vi behöver börja titta på alternativa och mer värmetåliga grödor. En förutsättning för detta är dock att vi som konsumenter vågar testa nya oväntade grödor. Av alla världens ätbara växtsorter brukas idag endast 3%.2. Sött & SaltVi har länge sett att många toppar kladdkakan med flingsalt men nu spår man att den salta sidan kommer börja ta mer plats. Det kan t.ex. handla om en mer salt och stark kryddblandning som toppar ett bakverk eller en söt kaka där potatis är basen.3. NostalgiMinns du konserverade päronhalvor med after eight? Eller kanske kassler med ananas? Redan 2022 har trenden #vintagerecipies tagit fart men kan 2023 bli året då vi genom mat återupplever nostalgiska minnen? 4. KonserverKrossade tomater i all ära men tänk dig en hel måltid med endast konserver. Tidigare i år trendade en video på TikTok där två personer avnjöt endast konserver av fisk till middagsdejten och nu spår man att fokuset på konserver kommer vara ännu starkare under 20235. MatsvinnDet borde inte vara en trend utan en långsiktig självklarthet men givet den klimatkris vi befinner oss i kombinerat med att matpriserna har blivit dyrare spår man att matsvinnet kommer bli allt viktigare under 2023. Enligt FN slängs 17% av världens mat och det är en av de främsta hoten mot klimatet.Vill du utmana matsvinnet i köket? Här hittar du ett recept på temat "Rot till stjälk" där man tar tillvara på alla delar av ett blomkålshuvud.